Wednesday, 3 April 2013

Resepi nasi tomato

Bahan-bahan ( 5org makan )

  • bahan A : untuk nasi
  • 2 pot beras
  • 2 s/b tomato puri
  • 1 labu bawang besar ditumbuk
  • 1 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • 1 cm halia , bunga lawang, kulit kayu manis , n buah keras(secukupnyer)
  • planta untuk menumis n garam secukup rasa
  • bahan B : untuk ayam masak merah
  • 1 ekor ayam
  • 6 s/b cili kisar
  • 2 s/b tomato puri
  • 2 s/b sos cili
  • 1 s/b sos tiram
  • 1 labu bawang besar **
  • 4 ulas bawang putih **
  • 2 cm halia **
  • 2 batang serai dititik
  • 1 ketul kiub pati ayam
  • perase secukupnye

Cara-cara

  1. beras dibasuh bersih n toskan.
  2. tumiskan bawang besar n bawang putih,buah keras,kulit kayu manis,bunga lawang n halia dgn planta sehingga naik bau.masukkan tomato puri.tumis sehingga masak.
  3. masukkan beras n kacau rata.masukkan perase.n masukkan air yg cukup untuk masak beras.lepastu masukkan dlm periuk nasi.klu ikot sukatan sy 2 pot beras : 1.8 kole air.
  4. bahan B : tumiskan bahan berkisar yg bertanda ** sehingga naik bau.masukkan cili kisar tumis sehingga pecah minyak.masukkan sos tiram ,sos cili , tomato puri.masukkan juga garam gula n perase.
  5. ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu.kemudian masukkan kedlm tumisan yg kte masak td.masukkan juga serai yg dititik.
  6. setelah ayam masak,hidangkan dengan nasik tomato td.

No comments:

Post a Comment